ОСОБЛИВОСТІ РОЗВИТКУ МИСТЕЦЬКИХ ЗАКЛАДІВ ПОЗАШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ В УМОВАХ СТАНОВЛЕННЯ НОВОЇ УКРАЇНСЬКОЇ ШКОЛИ

  • Оксана Смірнова Національний педагогічний університет імені М.П. Драгоманова; Культурно-мистецький центр «Артек»
Ключові слова: позашкільна освіта, культурно-мистецький центр МДЦ «Артек», національно-патріотичні почуття дітей

Анотація

У статті стверджується, що виховання у підростаючого покоління національної самоідентичності й самосвідомості є невід’ємною складовою розв’язання актуальної проблеми підготовки патріотично свідомої нації. Наголошується, що невичерпний потенціал для виконання цього завдання має позашкільна освіта. Під час організації відпочинку дітей у закладах позашкільної освіти України важливого значення набуває культурологічна та мистецько-виховна складова, позаяк заняття, будучи необов’язковими, природно «добудовують» незаповнені проміжки соціального становлення особистості. Констатується, що завдання сучасних закладів позашкільної освіти передбачає відновлення потенціалу національної духовної спадщини, сформованої і відшліфованої протягом багатьох тисячоліть, якнайширше залучення учнівської молоді до пізнання й збагачення духовної культури як потужного культурно-історичного фундаменту, на який спираються всі досягнення нашого суспільства. Підкреслюється, що позашкільна діяльність в умовах становлення Нової української школи має розглядатися як важливий фактор найповнішого розкриття здібностей школярів та розв’язання різноманітних освітніх проблем, створення цілісної системи пошуку та виховання творчо обдарованої особистості. У зв’язку з цим автором визначено чинники реалізації мети професійної діяльності педагогів закладів позашкільної освіти, котрі сприяють зростанню обдарованої молоді. Запропоновано методичні рекомендації щодо ефективної організації мистецького позашкільного закладу освіти відповідно до державних стандартів діяльності дитячих таборів й з урахуванням вікових особливостей дітей шкільного віку. Презентовано авторську концепцію виховання національно-патріотичних почуттів дітей засобами мистецтва і практичний досвід діяльності Міжнародного державного центру «Артек», його зміст та сутність в умовах становлення Нової української школи. У статті схарактеризовано МДЦ «Артек» як своєрідний кластер, в якому об’єднуються різноманітні культурологічні проєкти, що актуалізують різні види активностей дітей за інтересами, допомагають розширити власні можливості, відкрити в собі нові здібності. Систематизація проходить за календарним циклом річних свят. Показано, що осмислення національної культури має визначальний вплив на національно-патріотичне виховання учнівської молоді. У зв’язку з цим розкриваються методичні основи та значення декоративно-прикладного мистецтва у МДЦ «Артек» в ракурсі становлення Нової української школи.

Посилання

Gurs`ka A. Gramatika ornamentu // Mistecztvo ta osvi`ta. 1999. #1. S. 9–12.

Leshhenko M.P. Shhastya ditini – yedine di`jsne shhastya na zemli`: do problemi pedagogi`chnoyi majsternosti`: navch.-metod. posi`b. Kiyiv : ASMI`, 2003. Ch.1. 304 s.

Mi`nder M. Pole pedagogi`chnoyi di`yi. Pedagogi`ka soczi`ali`zaczi`yi: yevropejs`ki` abrisi. Kiyiv : Vi`RA I`NSAJT, 2000. 407 s.

Опубліковано
2019-12-28
Як цитувати
Смірнова, О. (2019). ОСОБЛИВОСТІ РОЗВИТКУ МИСТЕЦЬКИХ ЗАКЛАДІВ ПОЗАШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ В УМОВАХ СТАНОВЛЕННЯ НОВОЇ УКРАЇНСЬКОЇ ШКОЛИ. Мистецька освіта: зміст, технології, менеджмент, (14), 65-79. https://doi.org/10.37041/2410-4434-2019-14-5
Номер
Розділ
ІСТОРІЯ І СУЧАСНІСТЬ У МИСТЕЦЬКІЙ ОСВІТІ